قفل ها به عنوان ابزارهای بسیار مهمی برای امنیت و حفاظت در زندگی روزمره ما ایفای نقش میکنند. در حال حاضر انواع مختلفی از قفل ها، از سادهترین قفل های مکانیکی تا بهروزترین سیستمهای قفل الکترونیکی وجود دارند که جهت محافظت از ساختمان و کنترل دسترسی افراد به آن مورد استفاده قرار میگیرند و هر یک از آنها میتوانند باتوجهبه ویژگیهایی که دارند باعث افزایش امنیت محیط شوند. آشنایی با انواع مختلف قفل ها میتوانند به شما در خصوص داشتن بهترین انتخاب برای درب های ساختمان محل کار یا محیط زندگیتان کمک کند. در همین راستا و به دلیل نقش موثری که قفل ها در حفظ امنیت دارند، تصمیم گرفتیم در این مقاله از وبلاگ اُلتراهوم به معرفی انواع مختلف قفل ها پرداخته و ویژگیها و کاربردهای آنها را مورد بررسی قرار دهیم تا بتوانید با شناخت بهتری در خصوص انتخاب بهترین قفل برای ساختمان خود تصمیمگیری کنید. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
1. قفل برقی (electric lock)
قفل های برقی از سیستمهای الکترونیکی برای باز و بسته کردن قفل استفاده میکنند و به جای استفاده از کلیدها، رمزهای عبور، کارتهای تردد یا دیگر وسایل مشابه، از برق برای کنترل دسترسی به ساختمان یا وسیله مورد نظر استفاده میکنند. لازم به ذکر است که بسته به نوع و کاربرد، ممکن است قفل های برقی دارای ویژگیهای امنیتی متفاوتی باشند. برخی از قفل های برقی میتوانند به صورت از راه دور از طریق شبکههای کامپیوتری کنترل شوند. رایجترین نمونه استفاده از قفل برقی، درب های پارکینگی است.
2. قفل هوشمند (Smart lock)
در قفل های هوشمند از فناوریهای رایانهای و اتصال به شبکههای بیسیم استفاده میشود تا کنترل دسترسی به درب ها فراهم شود. در این نوع از قفل ها میتوانند از راه دور و از طریق گوشی هوشمند، تبلت یا سایر دستگاههای هوشمند دیگر که به اینترنت متصل میشوند، به تنظیمات قفل دسترسی پیدا کرده و امکان مدیریت و کنترل دسترسی به مکانهای مختلف را داشته باشند.
3. قفل مکانیکی گاوصندوق (Mechanical lock for safe)
قفل مکانیکی گاوصندوق، نوعی قفل است که برای ایجاد امنیت در مقابل دسترسی غیرمجاز به محتوای گاوصندوق استفاده میشود. این نوع قفل ها معمولاً به صورت یک قفل با دسته برای باز و بسته کردن ساخته میشوند و نیاز به کلید مکانیکی دارند که گم کردن آن میتواند برای صاحب گاو صندوق دردسرساز شود.
بیشتر بخوانید: هر آنچه که باید درباره قفل دیجیتال بدانید |
4. قفل سوئیچی (Switch lock)
قفل های سوئیچی یکی از رایجترین نمونه قفل های موجود در بازار است به قفل هایی اشاره دارد که مفزی یا سیلندر بخش اصلی تشکیلدهنده آنها است. در حال حاضر این نوع قفل ها انتخاب اول افراد برای ورودی ساختمان، کارگاهها، انبارها و سایر مکانهای این چنینی است. چراکه در صورت تمایل به تعویض قفل، نیازی به تعویض کامل قفل و جایگزینی آن با یک قفل جدید وجود ندارد و تنها کافی است سیلندر یا مغزی آن را جایگزین کرد.
5. قفل کتابی (C-Type Padlock)
قفل C-Type Padlock یک نوع از قفل های امنیتی است که برای محافظت از اشیاء و فضاهای مختلف به کار میرود. این نوع قفل که معمولاً از جنسهای مقاومی مثل فلزات یا آلومینیوم ساخته میشود، به دلیل شکل ظاهری C مانندی که دارد، با همین نام نیز شناخته میشود. قفل کتابی در اندازه و اشکال مختلفی طراحی و تولید میشود و به دلیل ساختاری که دارد از مقاومت بالایی در برابر شرایط آب و هوایی مختلف برخوردار است. همچنین نحوه استفاده از این قفل به عنوان یک قفل خارجی بسیار راحت است. و اتوبوس، و دیگر مکانها و اشیايی که نیاز به امنیت دارند، میباشد.
6. قفل آویز (Padlock)
قفل آویز یک نوع قفل مکانیکی است که به صورت آویزی روی درب ها نصب میشود. این نوع قفل عمدتاً از جنسهای مختلفی مانند فلز، آهن، برنج یا آلومینیوم ساخته میشود و به عنوان یک وسیله امنیتی در جهت افزایش امنیت محیط به کار میرود. این قفل ها تنوع بالایی دارند و به صورت سفارشی متناسب با نیازهای امنیتی مختلف تولید میشوند. در همین راستا میتوان گفت که به عنوان مثال قفل آویز را میتوانید برحسب نیاز خود با کلید مکانیکی، رمز یا برق باز و بسته نمایید و زمانی که آن را باز کرده و بسته کنید، معمولاً به صورت عمودی به نوار دریچه وصل میشود.
7. قفل کارتی (Card Lock)
قفل کارتی یک نوع دیگر از نمونه قفل الکترونیکی موجود در بازار است که برای کنترل دسترسی به مکانهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. در این نوع قفل از یک کارت یا تگ الکترونیکی برای باز و بسته کردن و دسترسی به محیط استفاده میشود. در قفل های کارتی از سیستمهای الکترونیکی پیشرفته استفاده میشود و قابلیتهای مختلفی از جمله قابلیت برنامهریزی و کنترل تنظیمات دسترسی، ثبت تاریخچه دسترسی و توانایی مدیریت چندین کارت یا تگ را دارا میباشد. این نوع قفل ها معمولاً در هتلها، دفاتر، ساختمانها، بانکها، و اماکن با تردد مخاطبان زیاد مورد استفاده قرار میگیرند.
بیشتر بخوانید: درب ضد سرقت چیست و انواع مختلف آن کدامند؟ |
8. قفل دکمه ای (Button Lock)
قفل دکمهای یک نوع قفل مکانیکی دیگر است که در راستای امنیت محیط و بهمنظور مدیریت باز و بسته کردن درب ها مورد استفاده قرار میگیرند. این نوع قفل به طور معمول دارای یک یا چند دکمه فشاری است که با فشردن دکمه ها در جهت وارد کردن یک کد یا الگو خاص، قفل باز و بسته میشود. بعد از هر بار استفاده نیز میتوان بدون نیاز به خارج کردن قفل از درب، مجدد کد روی آن را تنظیم کرد.
9. قفل شب بند (chain lock)
قفل شب بند نیز نمونه دیگری از قفل های مکانیکی موجود در بازار است که برای افزایش امنیت روی درب های مختلف بهویژه درب های ورودی داخلی ساختمان مورد استفاده قرار میگیرند. ویژگی اصلی این قفل، وجود یک زنجیر قفل شونده است که معمولاً از فلز مقاومی مثل فولاد تولید میشود. زنجیر به یک قسمت درب و مابقی قفل به سمت دیگر درب یا دیوار مجاور متصل میشود و در کنار سایر قفل های تعبیه شده روی درب، باعث افزایش امنیت درب خواهد شد.
10. قفل مگنتی (Magnetic Lock)
قفل مگنتی یک نوع قفل الکترومغناطیسی بسیار ساده و کاربردی است که بر اساس قوانین فیزیکی مغناطیس عمل میکند. این قفل به شکل یک براکت در بالای درب نصب میشود و دیگر برای باز و بسته کردن نیازی به استفاده از دستگیره روی درب نیست و شما میتوانید با روشهای دیگری از جمله استفاده از ریموت درب را باز یا بسته کنید. به طور معمول شاهد استفاده از این نوع قفل روی درب های مکانهای پر رفتوآمدی هستیم که کنترل تردد در آنجا از اهمیت بالایی برخوردار است. استفاده از قفل مغناطیسی یا مگنتی که نسل جدیدی از قفل های موجود در بازار به شمار میروند، به شکل قابل توجهی امنیت محیط را افزایش میدهد.
11. قفل های دستگیره اهرمی (Lever Handle Locks)
قفل های دستگیره اهرمی نوعی قفل مکانیکی هستند که عمدتاً برای درب های داخلی و محیطهای اداری مورد استفاده قرار میگیرند. در این نوع از قفل ها از یک مکانیزم اهرمی برای باز و بسته کردن درب ها استفاده میکنند. این نوع از قفل ها با فشار دادن یا بالا و پایین کردن اهرم باز و بسته میشوند. آنها معمولاً با کلیدهای مکانیکی کنترل میشوند و به عنوان یک لایه از امنیت در درب ها و ورودیها مورد استفاده قرار میگیرند.
در این مقاله، ما با مجموعهای از انواع مختلف قفل آشنا شدیم که در زمینههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. اما لازم به ذکر است که در حال حاضر شاهد وجود انواع مختلف قفل در بازار هستیم که شاید به برخی از آنها در این مقاله اشاره نشده باشد. موضوع قابل توجه این است که تمامی قفل ها، از قفل های مکانیکی سنتی گرفته تا قفل های الکترونیکی پیشرفته، هر یک از آنها ویژگیها و کاربردهای منحصر به خود را دارند و شما باید با این ویژگیها آشنایی لازم را داشته باشید تا بتوانید باتوجهبه نیازها و سلیقه شخصی، مناسبترین قفل را برای درب های ساختمان خود استفاده کرده و امنیت و دسترسیپذیری ساختمان را به شکل قابل توجهی افزایش دهید. چراکه امنیت فیزیکی و مدیریت دسترسی به مکانها از اهمیت بسیاری برخوردارند و انتخاب درست قفل میتواند به شما در حفظ اموال و اطلاعاتتان کمک کند. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد.