آسایشگاه معلولین مکانی است که برای زندگی و آسایش افراد دارای معلولیت طراحی شده است. در این مکان، توجه به جزئیات و طراحی اصولی فضا، نقشی حیاتی در ارتقای کیفیت زندگی ساکنین ایفا میکند. یکی از این جزئیات مهم، انتخاب درب مناسب برای آسایشگاه معلولین است. در این مقاله از وبلاگ اُلتراهوم به بررسی ویژگیهای درب های مناسب برای آسایشگاه معلولین میپردازیم و نکات مهمی را در خصوص انتخاب و نصب این درب ها ارائه خواهیم کرد. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
در این مقاله به بررسی موضوعات زیر میپردازیم:
- ویژگیهای درب مناسب برای آسایشگاه معلولین
- برخی از بایدها و نبایدهای درب های مخصوص آسایشگاه معلولین
- نکات مهم در انتخاب و نصب درب آسایشگاه معلولین
ویژگیهای درب مناسب برای آسایشگاه معلولین
آسایشگاه معلولین همانطور که از نام آن نیز مشخص است، مکانی است که باید برای رفاه و آسایش ساکنان خود، بهویژه افراد دارای معلولیت جسمی، طراحی و تجهیز شود و همانطور که پیشتر نیز اشاره شد، یکی از مهمترین المانهایی که در این زمینه نقش حیاتی دارد، نصب درب های مناسب است. درب های آسایشگاه معمولین نه تنها به عنوان ورودی و خروجی عمل میکنند، بلکه میتوانند روی کیفیت زندگی و استقلال افراد معلول در آسایشگاه نیز تاثیر بسزایی داشته باشند. در ادامه به بررسی برخی از اصلیترین و الزامیترین ویژگیهایی خواهیم پرداخت که یک درب مناسب برای آسایشگاه معلولین باید داشته باشد.
1. عرض مناسب: درب های آسایشگاه معلولین باید به اندازهای عریض باشند که عبور و مرور ویلچر از آنها به راحتی انجام شود. حداقل عرض مناسب هر لنگه درب، برای درب ورودی 90 سانتیمتر و برای درب های داخلی 80 سانتیمتر است.
2. ارتفاع مناسب درب: ارتفاع درب های این مراکز باید به گونهای باشد که افراد معلول به راحتی بتوانند به دستگیره و قفل درب دسترسی داشته باشند. ارتفاع مناسب برای دستگیره 100 تا 110 سانتیمتر از سطح زمین است.
بیشتر بخوانید: درب مناسب برای مراکز آموزشی |
3. وزن مناسب: درب هایی که در آسایشگاه های معلولین مورد استفاده قرار میگیرند باید از وزن سبکی برخوردار باشند تا باز و بسته کردن آنها برای افراد معلول دشوار نباشد. استفاده از درب های اتوماتیک یا درب های با لولای فنری میتواند به سهولت عبور و مرور افراد کمک کند.
4. نوع باز شدن درب: عموماً استفاده از درهای چرخان، گردشی و کشویی و… برای افراد دارای معلولیت دشوار است و به همین دلیل معمولاً توصیه میشود از درب های اتوماتیک در آسایشگاههای معلولین استفاده شود. همچنین در صورت استفاده از درب های لولایی، لازم است این درب ها بهگونهای نصب شوند که درب به سمت بیرون باز شده و فضای کافی برای عبور ویلچر را بدهد.
5. دستگیره درب مناسب: دستگیره درب ها باید به گونهای طراحی شده باشند که به راحتی در دست گرفته شوند و لغزنده نباشند. استفاده از دستگیرههای اهرمی یا خمیده میتواند برای افراد معلول با مشکلات حرکتی دست، مناسبتر باشد.
6. قفل مناسب: قفل درب ها باید به شکلی باشد که افراد معلول به راحتی بتوانند از آنها استفاده کنند. استفاده از قفلهای برقی یا قفلهای با کلید بزرگ میتواند برای این افراد مفید باشد.
7. رنگ درب: رنگ درب ها و چهارچوب آنها باید در تضاد با رنگ دیوار مجاور خود باشد و به راحتی توسط افراد کمبینا قابل تشخیص باشند. رنگ دستگیره درها نیز باید با رنگ درب در تضاد باشد.
برخی از بایدها و نبایدهای درب های مخصوص آسایشگاه معلولین
در کنار ویژگیهایی اصلی درب های مناسب برای آسایشگاه معلولین که در بخش پیشین بیان شد، یکسری بایدها و نبایدهای مهم دیگری نیز وجود دارد که در هنگام اقدام برای نصب یک درب در این مراکز باید به آنها توجه شود. این بایدها و نبایدها عبارتاند از:
- در مورد درب هايی كه به مسير عبـور عمـومی بـاز مـیشـوند، تـامين ديـد كـافی الزامـی اسـت. اما در هر صـورت پيشآمدگی لنگهی در باز شده در مسير عبور عمومی نبايد بيش از 10 سانتيمتر باشد.
- درب ها باید دارای پاخور به ارتفاع 25 سانتیمتر باشند.
- درب ها باید بدون آستانه باشند. در صورت نیاز به وجود آستانه، ارتفاع آن باید حداکثر 2 سانتی متر باشد.
- زاویه بازشوی درب باید حداقل 90 درجه باشد.
- در صورتی که دو درب متوالی هر دو در یک جهت باز میشوند، حداقل فاصله بین این درب باید 200 سانتی متر و در صورتی که هر دو به داخل باز میشوند، باید 280 سانتی متر باشد.
- بهمنظور تسهیل در حرکت، لازم است سطح قرار گرفته در هر دو طرف درب، کاملاً هموار باشد.
- درب های اتوماتیک باید به حسگرهای حرکتی مجهز باشند که توانایی شناسایی اشیاء ثابت را دارند.
- مسیر حرکت درب های بادبزنی باید در جهت غالب حرکت باشد.
- نصب علایم هشدار دهنده در دو طرف درب های دو طرفه الزامی است.
- درب های شیشهای باید با علایم، نوار یا خط رنگی مشخص شوند.
- نصب میله دستگیره کمکی روی درب های آسایشگاه معلولین ضروری است.
- در صورت وجود پله در ورودی آسایشگاه، باید رمپ یا بالابر مناسب برای تردد افراد معلول تعبیه شود.
علاوه بر موارد ذکر شده، باید به نورپردازی مناسب درب ها نیز توجه شود.
بیشتر بخوانید: چهارچوب درب چیست و انواع مختلف آن کدامند؟ |
نکات مهم در انتخاب و نصب درب آسایشگاه معلولین
- در انتخاب درب ها، به نیازهای خاص افراد معلول ساکن در آسایشگاه توجه کنید.
- برای نصب درب ها از افراد متخصص و باتجربه کمک بگیرید.
- به طور منظم درب ها را بررسی و سرویس کنید تا از عملکرد صحیح آنها اطمینان حاصل کنید.
انتخاب درب مناسب برای آسایشگاه معلولین، نقشی کلیدی در ارتقای کیفیت زندگی و استقلال این افراد ایفا میکند. با در نظر گرفتن فاکتورهای ذکر شده در این مقاله، میتوان درب هایی را انتخاب کرد که به بهترین نحو نیازهای افراد معلول را برآورده سازد و آسایش و رفاه آنها را در آسایشگاه تضمین کند. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد و با استفاده از اطلاعات ارائه شده در آن بهترین انتخاب را برای درب های آسایشگاه های معلولین داشته باشید.