قرنیز، یکی از اصلیترین عناصر به کار رفته در ساختمان است که تاثیر بسزایی در زیبایی ظاهری محیط دارد. عموماً معماران و طراحان داخلی با استفاده از قرنیز دیوارها و سقفهای ساختمان را مطابق با سلیقه و نیازهای خود تزئین کرده و زیبایی چشمنوازی را به محیط میدهند. باتوجهبه نقش موثر قرنیز در زیباییسازی محیط در این مقاله از وبلاگ اُلتراهوم تصمیم گرفتیم به شکلی جامع و دقیق قرنیز را معرفی کرده و در ادامه انواع مختلف قرنیز را به شما معرفی کنیم. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
در این مقاله به بررسی موضوعات زیر میپردازیم:
قرنیز چیست؟
در تعریف قرنیز که معادل عبارت انگلیسی Cornice است، میتوان گفت که قرنیز نوعی لوازم تزئینی ساختمان است که به دیوار یا سقف وصل شده و زیبایی ظاهری محیط را به صورت قابل توجهی بهبود میبخشد. قرنیزها معمولاً مستطیلی و مقعر بوده و روی مرز میان دیوارها و سقف یا دیوارها و کف را پوشش میدهند. همچنین لازم به ذکر است که قرنیز از مواد اولیه مختلفی مثل چوب، سنگ، پلیاستر، گچ، پلاستر، فلز یا پلییورتان ساخته میشوند.
برخی از رایجترین کاربردهای قرنیز در ساختمان عبارتاند از:
- تزئین دیوارها و سقف و افزایش زیبایی محیط
- تعیین مرز میان دیوار و سقف و تفکیک فضاها
- مخفی کردن کابلها و اتصالات
- محافظت از دیوار در برابر آسیبهای احتمالی در اثر ضربه
- جلوگیری از نفوذ رطوبت
قرنیزها بر چه اساسی دستهبندی میشوند؟
قرنیزها بر اساس معیارهای مختلفی دستهبندی میشوند. تعدادی از معیارهای مهم برای دستهبندی قرنیزها عبارتاند از:
1. ماده اولیه
اولین معیاری که دستهبندی قرنیزها را تحت تاثیر قرار میدهد، مواد اولیه سازنده قرنیز است. چراکه هر جنس قرنیز دارای ویژگیهای منحصر به فرد خود هستند و به همین دلیل نیز جنس قرنیز میتواند یک عامل تعیین کننده بشمار برود.
2. شکل و طراحی
دومین عاملی که روی دستهبندی قرنیزها اثر میگذارد، شکل و طراحی آن است. هر ساختمان براساس معیارهای مشخصی طراحی میشود و باتوجهبه اینکه قرنیزها یک عامل مهم و تاثیرگذار در طراحی محیط هستند، توجه به شکل و ظاهر قرنیز نیز ضروری میباشد. به همین دلیل نیز گاهاً شاهد دستهبندی قرنیزها بر اساس شکل ظاهری آنها هستیم.
بیشتر بخوانید: پنل دیوار پوش چیست و انواع مختلف آن کدامند؟ |
3. کاربرد
قرنیزها برای مصارف مختلفی از جمله افزایش زیبایی محیط، تعیین مرزهای یک محیط، مخفی کردن کابلها و اتصالات و… استفاده میشوند، به همین دلیل نیز گاهاً شاهد این موضوع هستیم که قرنیزها را باتوجهبه کاربری آنها دستهبندی میکنند.
4. سبک معماری
قرنیزها براساس سبک معماری مورد استفاده نیز میتوانند دستهبندی شوند. به عنوان مثال، قرنیزهای کلاسیک با قرنیزهای مدرن از نظر طراحی و سبک پیادهسازی متفاوت هستند که باید در هنگام نصب در نظر گرفته شوند.
5. اندازه و ابعاد
اندازه و ابعاد قرنیز نیز میتواند در دستهبندی آنها مؤثر باشد و به همین دلیل نیز گاهاً میبینیم که قرنیزها را براساس اندازه و ابعاد آنها دستهبندی میکنند. قرنیزها میتوانند عرض، ارتفاع یا ضخامت متفاوتی را داشته و باتوجهبه نیازمندیهای طراحی مورد استفاده قرار بگیرند.
در نتیجه، دستهبندی قرنیزها به معیارهای مختلفی بستگی دارد و پیشنهاد میشود با در نظر گرفتن تمامی این معیارها بهترین انتخاب را در این زمینه داشته باشید.
معرفی انواع قرنیز بر اساس جنس
قرنیزها بر اساس مواد اولیه به کار رفته در آنها میتوانند به چند دسته اصلی تقسیم شوند که هر یک از آنها ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارند. در ادامه به معرفی انواع قرنیز بر اساس جنس آنها خواهیم پرداخت:
1. قرنیز گچی (Plaster Cornice)
قرنیز گچی یک عنصر تزئینی است که از گچ یا سایر مواد ساختمانی مشابه تولید میشود و به عنوان قسمتی از تزئینات داخلی ساختمانها برای تزیین اتاقها و سقفها مورد استفاده قرار میگیرد. این عنصر تزئینی میتواند در طرحها و الگوهای مختلفی طراحی و تولید شوند و به عنوان یک پروفیل سهبعدی در نقاط اتصال میان دیوار و سقف یا در نقاطی که تغییرات زاویهای و تقاطعها اتفاق میافتد، نصب شوند. قرنیز گچی معمولاً به منظور تزیین و بهبود زیبایی ظاهری به فضاهای داخلی ساختمانها استفاده میشود. این تزئینات میتوانند از طراحیهای ساده تا طرحهای پیچیدهتری مانند گل، فرمهای هنری یا الگوهای هندسی تشکیل شوند.
بیشتر بخوانید: درب پلی وود چیست و انواع مختلف آن کدامند؟ |
2. قرنیز چوبی (Wooden Cornice)
قرنیز چوبی عبارت است از تزئینات دیواری یا سقفی که از چوب تولید میشوند. این تزئینات سهبعدی معمولاً در نقاط اتصال میان دیوار و سقف یا در تقاطعهای زاویهای نصب میشوند و به عنوان بخشی از تزئینات داخلی ساختمانها در راستای افزایش زیبایی و تزیین سقفها و دیوارها استفاده میشوند. قرنیزهای چوبی را میتوان در رنگها و طرحهای مختلفی تولید کرد. از این قرنیز نیز به منظور تزئین و افزایش زیبایی فضاهای داخلی ساختمانها و اتاقها استفاده میشود.
3. قرنیز پلیاستایرن (Polyurethane Cornice)
قرنیز پلی استایرن یک نوع تزئینات دیواری یا سقفی است که از مواد پلی استایرن ساخته میشود. این تزئینات به دلیل استفاده از مواد پلی استایرن، از قابلیت شکلپذیری بالایی برخوردار است و میتوانند به سادگی به اشکال و طرحهای مختلف تبدیل شوند. قرنیزهای پلی استایرن عمدتاً به منظور تزیین و افزایش زیبایی فضاهای داخلی ساختمانها در نقاط اتصال میان دیوار و سقف (دیوار و کف) یا در نقاط دارای تغییرات زاویهای و همچنین تقاطعها مورد استفاده قرار میگیرند.
4. قرنیز فلزی (Metal Cornice)
قرنیز فلزی نوع دیگری از قرنیزهای موجود در بازار است که از مواد فلزی مختلفی از جمله آهن، آلومینیوم یا مس تولید میشود و با نصب در مرزهای میان دیوارها و کفها، آنها را از یکدیگر تفکیک کرده و زیبایی محیط را افزایش میدهند. باتوجهبه مقاومت بالای قرنیزهای فلزی، معمولاً از این نوع از قرنیزها در فضاهای مدرن و صنعتی استفاده میشود. قرنیزهای فلزی میتوانند طراحیهای ساده و مدرن یا حتی طراحیهای خلاقانهتری داشته باشند.
5. قرنیز سنگی (Stone Cornice)
قرنیز سنگی آخرین نوع قرنیزی است که در دستهبندی قرنیزها براساس جنس معرفی خواهیم کرد. این نوع از قرنیزها تزئینات دیواری یا سقفی هستند که از مواد سنگی مانند مرمر، گرانیت، یا تراورتن تولید شده و در مرزهای دیوارها و سقف و یا کف مورد استفاده قرار میگیرند. قرنیزهای سنگی جهت تزیین فضاهای داخلی و خارجی ساختمانها و سازههای معماری استفاده میشوند و طبیعتاً به دلیل ماهیت ساختاری خود، از مقاومت و استحکام بالایی برخوردار هستند. باتوجهبه اینکه قرنیزهای ساخته شده از مواد سنگی دارای ظاهری گرانقیمت و زیبا هستند، معمولاً در فضاهای شیک و لوکس مورد استفاده قرار میگیرند.
این تنها چند نمونه از انواع قرنیزها هستند و در بازار، مدلها و اشکال متنوعی از آنها موجود است که میتوانند به طراحی داخلی فضاها تنوع و جذابیت بیشتری ببخشند.
قرنیز به عنوان یک عنصر طراحی داخلی از مدتها قبل در ساختمانها مورد استفاده قرار گرفته و به دلیلی زیبایی چشمنوازی که به محیط میدهد، از اهمیت بالایی برخورار است. البته با گذر زمان شکل ظاهری آنها دستخوش تغییرات زیادی شده است و در حال حاضر نیز از طرحها و رنگهای مختلف مورد استفاده قرار گرفته و به یک رکن اصلی در طراحی ساختمان تبدیل شده است. باتوجهبه اینکه قرنیزها در انواع متعددی طراحی و تولید میشوند و همچنین میتوانند بهراحتی مطابق با سلیقه و نیاز افراد مورد استفاده قرار بگیرند، به انتخاب اول بسیاری از افراد برای بهبود زیبایی ظاهری محیط تبدیل شده است. ما در این مقاله سعی کردیم به معرفی قرنیز پرداخته و در ادامه و بعد از آشنایی با دستهیندیهای مختلف قرنیز، انواع قرنیز برا اساس جنس را نام ببریم. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد.