قفل درب یکی از اصلیترین و تاثیرگذارترین بخشهایی است که در هنگام نصب درب های یک ساختمان باید به آن توجه داشت. در واقع قفل های درب میتوانند روی میزان امنیت درب نقش مستقیم داشته باشند و به همین دلیل نیز همواره روی انتخاب قفل مناسب و ایمن تاکید میشود. اما موضوعی که باید به آن توجه داشت این است که هر قفل درب، از بخشهای مختلفی تشکیل شده است که هر یک از این بخشها قابلیتها و ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارند. یکی از این بخشها، مغزی قفل درب یا سیلندر قفل است. در اصل حتی شاید بتوان گفت که اصلیترین و کاربردیترین بخش قفل، مغزی یا سیلندر آن است. سیلندر قفل درب بخشی است که کلید را در خود جای میدهد و به دلیل نقشی که در امنیت قفل دارد، باید به شکل هوشمندانهای انتخاب شود. در همین راستا تصمیم گرفتیم در این مقاله از وبلاگ اُلتراهوم به بررسی مفهوم مغزی قفل درب پرداخته و انواع مختلف آن را به شما معرفی کنیم. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
در این مقاله به بررسی موضوعات زیر میپردازیم:
منظور از مغزی قفل چیست؟
سیلندر قفل که معمولاً با نام مغزی قفل نیز شناخته میشود و معادل فارسی عبارت انگلیسی Cylinder Locks است، یک جزء استوانهای شکل با مجموعهای از شیارهای منحصر به فرد است و کلید باید وارد این قسمت شود. در واقع هنگامی که کلید مناسب را وارد بخش تعبیه شده در مغزی قفل میکنید، شیارهای کلید شیارهای مغزی قفل را پر کرده و روی هم تراز میشوند. بدین ترتیب توپی قرار گرفته در داخل مغزی قفل همراه با کلید چرخیده و منجر به باز یا بسته شدن درب میشود.
همانطور که پیشتر نیز اشاره شد، در چنین شرایطی قفل تنها با استفاده از یک کلید منحصر به فرد که میتواند شیارهای موجود در سیلندر قفل را پر کند، باز میشود. در نقطه مقابل، زمانی که از یک کلید اشتباه استفاده شود، شیارهای کلید و مغزی قفل به درستی روی هم قرار نمیگیرند و شیارهای مغزی قفل به عنوان مانع در برابر کلید قرار میگیرد و دیگر امکان چرخش کلید وجود نخواهد داشت و در نتیجه قفل نمیتواند باز شود.
این نوع قفل به دلیل ساختار مکانیکی و امنیت نسبتاً مناسبی که ارائه میدهد، در بسیاری از مکانها مورد استفاده قرار میگیرد.
بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع مختلف قفل |
انواع مختلف مغزی قفل
در حال حاضر انواع مختلفی از سیلندر یا همان مغزی قفل در بازار وجود دارد که هر یک از آنها به دلیل ساختاری که دارند، ویژگیها و کاربردهای منحصر به فرد خود را دارند. در ادامه به معرفی برخی از اصلیترین نمونههای مغزی قفل موجود در بازار خواهیم پرداخت.
1. سیلندر توپی (Pin Tumbler Cylinder Lock)
رایجترین و شناختهشدهترین نوع مغزی قفلی که در حال حاضر در بازار وجود دارد، مغزی قفل یا همان سیلندر توپی است و در حال حاضر روی بیشتر درب های داخلی و خارجی ساختمانها از این نوع مغزی قفل استفاده میشود. این نوع مغزی قفل همانطور که از نام آن نیز مشخص است گرد و دایرهای شکل است و طراحی آن مبتنی بر حرکت یکسری اهرم متحرک است. زمانی که کلید در درون مغزی قفلی قرار میگیرد، اهرمهای قفلی با شکافتهای موجود در کلید همتراز میشوند و امکان باز و بسته کردن قفل فراهم میشود.
2. سیلندر تک شیار (Single Cylinder)
نوع دیگری از مغزی قفل های موجود در بازار که لازم است با آن آشنا شوید، مغزی قفل تک شیار است. در این حالت، یک سمت قفل که به طور معمولا سمت بیرون ساختمان قرار گرفته است، دارای بخش پذیرنده کلید است و طرف دیگر که سمت داخل ساختمان میباشد، دیگر پذیرنده کلید نیست و به جای آن، دارای یک دستگیره کوچک است که بهصورت دستی باز و بسته میشود. از این نوع مغزی قفل بیشتر روی قفل های درب های داخلی استفاده میشود.
3. سیلندر دو شیار (Double Cylinder lock)
یک نوع مغزی قفل دیگری که میتوانیم به آن اشاره کنیم، مغزی قفل دو شیار است. همانطور که از نام آن نیز مشخص است، در این مغزی امکان استفاده از کلید از دو طرف قفل وجود دارد. از سیلندر دو شیار به طور معمول در قفل های درب های خارجی استفاده میشود و به افراد این امکان را میدهد تا بتوانند بهراحتی درب را با استفاده از کلید از هر دو طرف باز کنند.
بیشتر بخوانید: دستگیره درب چیست و انواع مختلف آن کدامند؟ |
4. سیلندر الکترونیک (Electronic Cylinder Lock)
در این نوع قفل، از تکنولوژی الکترونیکی برای کنترل دسترسی استفاده میکند. قفل الکترونیک از نظر مکانیکی، عملکردی شبیه به یک قفل مکانیکی استاندارد دارد اما ویژگی قابل توجه قفل هایی که از این نوع مغزی در آن استفاده شده، این است که کاربران میتوانند از کارتهای الکترونیکی، کد امنیتی یا حتی اثر انگشت برای باز و بسته کردن درب استفاده کند، همچنین امکان کنترل و باز و بسته کردن قفل از راه دور نیز وجود دارد.
5. سیلندر دورانی (Rotating Cylinder)
در این نوع مغزی قفل، شاهد چرخش اهرمهای قفل به صورت دورانی هستیم. در واقع برخلاف نمونههای قفلی که اهرم ها برای تراز شدن با کلید به بالا و پایین حرکت میکردند، در سیلندر دورانی از حرکت دورانی برای تراز شدن استفاده میشود.
باتوجهبه اینکه هر یک از مغزی قفل های موجود در بازار ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارند، شما باید ویژگیهای هر یک از آنها را به دقت بررسی کرده و در نهایت براساس نیازهایی که دارید، مناسبترین سیلندر قفل را برای درب های ساختمان خود انتخاب کنید.
همچنین لازم به ذکر است که قبل از اقدام برای مغزی قفل درب، اولین کاری که باید انجام دهید، شناسایی نوع قفل استفاده شده روی درب است. این کار کمک میکند تا بتوانید مناسبترین تجهیزات را انتخاب کنید. چراکه با وجود اینکه در ساخت مغزی های قفل از یک استاندارد ثابت پیروی میشود اما گاهاً ممکن است در ساخت برخی از سیلندرها، استاندارد مربوط به اندازه رعایت نشده باشد و در صورت خرید یک مغزی قفل نتوانید آن را روی قفل نصب کنید.
قفل درب نقش بسیار مهمی در امنیت آن ایفا میکند و به همین دلیل نیز همواره روی انتخاب هوشمندانه قفل درب تاکید میشود. اما موضوعی که وجود دارد این است که تنها توجه به کلیت یک قفل به تنهایی نمیتواند کمککننده باشد و در هنگام تلاش برای انتخاب قفل مناسب برای درب های ساختمان باید به جزئیات آن و اجزای تشکیل دهنده قفل از جمله مغزی درب نیز توجه داشت. در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با مفهوم مغزی یا سیلندر قفل آشنا کرده و با معرفی انواع مختلف مغزی قفل درب موجود در بازار، در جهت انتخاب بهترین و مناسبترین سیلندر قفل برای داشتن یک قفل ایمن به شما کمک کنیم. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد.