در دنیای ساختمان و طراحی داخلی، درب های چوبی به عنوان یکی از اجزای اساسی و کاربردی برای تفکیک فضاهای مختلف یک ساختمان مورد استفاده قرار میگیرند. این درب ها میتوانند در رنگها و طرحهای مختلفی طراحی و تولید شده و به شکل قابل توجهی به افزایش زیبایی محیط کمک کنند. اما موضوعی که وجود دارد در سالهای اخیر و با پیشترفت تکنولوژی، مصالح جدیدی نظیر پلیاورتان به عنوان جایگزینهای مناسب برای درب های چوبی معمولی معرفی شدهاند. پلیاورتان، به دلیل ویژگیهای مختلفی که دارد از جمله مقاومت در برابر سایش، خراشیدگی، حرارت، نفوذ آب و غیره، به طراحان و سازندگان این امکان را میدهد تا بتوانند درب هایی با طراحیهای خاص و خصوصیات فیزیکی متفاوت تولید کنند. در همین راستا تصمیم داریم در این مقاله از وبلاگ اُلتراهوم به معرفی درب پلی اورتان پرداخته و مزایا و معایب این نوع از درب ها را به شما معرفی کنیم. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
در این مقاله به بررسی موضوعات زیر میپردازیم:
درب پلی اورتان چیست؟
پلی اورتان که معادل فارسی عبارت انگلیسی Polyurethane میباشد، یک نوع پلیمر است که از دو جزء شیمیایی اصلی تشکیل شده است: پلیمرها و اورتانها. در طول یک فرایند شیمیایی، پلیمرها توسط اورتانها به یکدیگر متصل شده و محلول جدیدی ایجاد میکند که با نام پلی اورتان شناخته میشود. پلی اورتان به دلیل ویژگیهای منحصر به فرد زیادی که دارد، در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد و صنعت ساختمانسازی و مشخصاً ساخت درب و پنجره نیز یکی از این صنایع است.
در واقع، یکی از کاربردهای بسیار مهم پلیاورتان در صنعت ساختمان، تولید درب های مقاوم و سبک است. به طور معمول از این ترکیب به عنوان پوشش روی درب های داخلی و خارجی یک ساختمان استفاده میشود و این امر باعث میشود تا خواص اصلی پلی اورتان مثل مقاومت در برابر خراشیدگی، تغییرات جوی، حرارت و غیره نیز در درب روکش شده قابل مشاهده باشد و بدین ترتیب مقاومت و طول عمر درب به شکل قابل توجهی افزایش پیدا کند. در حال حاضر، باتوجهبه ویژگیهای متمایزکننده درب های پلی اورتان، شاهد فراگیر شدن استفاده از این نوع از درب ها در ساختمانسازی هستیم و بهنوعی درب های پلی اورتان را میتوانیم نسل جدید درب های ساختمانی به شمار بیاوریم.
بیشتر بخوانید: درب ABS چیست؟ |
مزایا و معایب درب پلی اورتان
درب های پلی اوراتان دارای مزایا و معایب منحصر به فردی هستند که دانستن آنها میتواند به شما در زمینه تصمیمگیری درباره استفاده یا عدم استفاده از این نوع از درب ها کمک کند. در ادامه به بررسی این موارد خواهیم پرداخت.
مزایای درب پلی اورتان
برخی از مزایا درب های پلی اورتان عبارتاند از:
1. مقاومت بالا در برابر سایش و ضربه
مقاومت بالا در برابر سایش و ضربه یکی از ویژگیهای بارز و مهم در درب های پلیاورتان است که این ماده را به یک انتخاب مناسب برای روکش درب هایی که در قرار است در شرایط سخت قرار بگیرند، تبدیل کرده است. این ویژگی باعث افزایش دوام و عمر مفید این درب ها میشود.
2. انعطافپذیری بالا
پلیاورتان به دلیل ساختار انعطافپذیر خود، امکان ایجاد درب هایی با طراحیهای متنوع و خاص را فراهم میکند. این ویژگی به طراحان این امکان را میدهد تا بتوانند عملکرد خلاقانهتری را داشته باشند و درب های زیباتری را طراحی و تولید کنند.
بیشتر بخوانید: آشنایی با درب ضد آب و انواع مختلف آن |
3. مقاومت بالا در برابر تغییرات شرایط جوی
درب های پلیاورتان از مقاومت بالایی در برابر تغییرات جوی برخوردار هستند. این ویژگی باعث میشود تا این درب ها در شرایط محیطی مختلف از جمله باران، برف، گرما و سرما به خوبی عمل کرده و شکل ظاهری خود را حفظ کند.
4. مقاومت بالا در برابر حرارت
درب های پلی اورتان با ساختار سلولی بسته، از انتقال حرارت به داخل یا خارج محیط جلوگیری میکنند. در واقع برخلاف بسیاری از مواد دیگر، پلیاورتان میتواند در محدوده دماهای وسیعی مقاومت و شکل ظاهری خود را حفظ کند. به همین دلیل نیز به عنوان روکش برای درب ها مورد استفاده قرار میگیرد.
5. مقاومت بالا در برابر نفوذ آب و رطوبت
ساختار طبیعی پلیاورتان به شکلی است که اجازه نفوذ آب یا حرارت را نمیدهد. به همین دلیل نیز به طور معمول از درب های پلی اورتان در محیطهای شرجی یا محیطهایی که بارندگی در آنجا زیاد است، استفاده میشود.
6. ماندگاری رنگ بالا
درب های پلی اورتان در برابر تابش خورشید و اشعه UV مقاوم هستند. به همین دلیل نیز رنگ این درب ها تا مدت طولانی ثابت باقی میماند و زیبایی و جذابیت اولیه خود را حفظ میکند.
7. نگهداری آسان
درب های پلیاورتان به دلیل مقاومت بالا در برابر عوامل مختلف، به نگهداری چندانی نیاز ندارند و شما میتوانید برای سالهای طولانی بدون نگرانی درخصوص چگونگی نگهداری از این درب و همچنین نیاز به تعمیرات احتمالی، از درب پلی اورتان برای فضای مختلف ساختمان خود استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: آشنایی با درب شیشه ای و انواع مختلف آن |
8. عایق صوتی
پلیاورتان به عنوان یک عایق حرارتی و صوتی مؤثر نیز شناخته میشود. ساختار مخصوص پلیاورتان باعث جذب و پخش انرژی صوتی میشود. در اصل درب پلی اورتان به عنوان یک عایق صوتی فعال عمل کرده و از ورود و خروج صداها در محیط محافظت میکند. این ویژگیها باعث میشود دربهای پلیاورتان به عنوان یک گزینه موثر در کنترل صدا در محیطهای مسکونی، تجاری، و صنعتی مورد استفاده قرار گیرند.
9. قابلیت بازیافت
درب های پلی اورتان از مواد قابل بازیافت تشکیل شدهاند. به همین دلیل میتوانند بهراحتی بازیافت شده و مجدداً مورد استفاده قرار گیرند. این ویژگی باعث کاهش میزان تولید زبالههای پلاستیکی و تأثیرات مخرب آنها روی محیط زیست میشود.
10. نصب آسان
وزن سبک پلیاورتان باعث میشود که درب هایی که از این ماده به عنوان روکش در آنها استفاده شده، بسیار سبک وزن باشند و همین امر به طور مستقیم روی فرایند نصب و حمل و نقل آن تاثیر گذاشته است. این ویژگی به عنوان یک مزیت مهم در انتخاب دربهای پلیاورتان در پروژههای ساختمانی و نصب دربهای مسکونی و تجاری مطرح میشود.
معایب درب پلی اورتان
در حال حاضر درب های پلی اورتان به دلیل مزیتهای رقابتی منحصر به فردی که دارند، توانستهاند توجه زیادی را به خود جلب کرده و به انتخاب اول بسیاری از افراد تبدیل شوند. اما این درب ها نیز همانند درب های دیگر ممکن است دارای معایبی باشد که اصلیترین آن قیمت درب های پلی اورتان است. این درب ها به دلیل استفاده از مواد با دوامتر نسبت به دیگر درب های روکشدار موجود در بازار، از قیمت بالاتری برخوردار است.
در حال حاضر نمونه درب های مختلفی در بازار وجود دارد که یکی از رایجترین نمونه درب های موجود، درب های روکش دار و مشخصاً درب پلی اورتان است. این درب ها به دلیل مقاومت بالایی که دارند، بهعنوان نسل جدید درب های ساختمانی شناخته میشوند. در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با درب های پلی اورتان و ویژگیهای منحصر به فرد آن آشنا کنیم تا بتوانید با شناخت بهتری در خصوص خرید درب پلی اورتان برای ساختمان خود تصمیمگیری کنید. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد.