بیمارستان ها مکانهای حساسی هستند که در زمان ساخت آنها، انتخاب جزئیترین بخشها نیز اهمیت ویژهای دارد. درب ها یکی از همان اجزایی هستند که باید در زمان انتخابشان برای بیمارستانها، دقیق و حسابشده عمل کرد. درب مناسب برای بیمارستان ها انواع مختلفی دارد؛ از درب های ضد حریق گرفته تا درب های سربی و درب های بخشهای مختلف بیمارستان مانند اتاقهای بستری، اتاقهای عمل ، NICU، ICU ، راهروها و سایر مکانهای دیگر. ما هم قصد داریم در این مقاله از وبلاگ اُلتراهوم، شما را با انواع درب های بیمارستانی آشنا کنیم، مزایا و ویژگی هریک را بگوییم و به سؤالات شما درباره درب های بیمارستانی پاسخ دهیم. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
1. درب های ضد حریق
یکی از اجزای ضروری در هر بیمارستان، درب های ضد حریق است. درب های ضد حریق همانطور که از اسمشان هم پیداست، در زمان آتشسوزی از گسترش آتش جلوگیری کرده و به مهار حریق کمک میکنند.
این درب ها بهگونهای طراحی شدهاند که در صورت آتشسوزی بسته بمانند، سرعت حریق را کاهش دهند و از گسترش آن در سراسر ساختمان جلوگیری کنند.
انواع درب ضد حریق
درب های ضد حریق مدلهای مختلفی دارد که ما در زیر به برخی از مدلهای آن اشاره کردهایم:
- درب ضد حریق شیشهای
- درب ضد حریق فلزی
هریک از انواع درب های ضد حریق دارای ویژگیهای متفاوتی هستند که بسته به عواملی مثل اندازه و محدودیتهای بودجه، برای بیمارستانها انتخاب میشوند.
مزایای درب ضد حریق
- درب های ضد حریق مزایای زیادی برای بیمارستان ها دارند، مثل:
- محافظت از بیماران، همراهان، کارکنان و تجهیزات بیمارستان در برابر آتش سوزی
- کاهش میزان خسارتِ ناشی از آتش سوزی به اموال بیمارستان
- رعایت مقررات ایمنیِ تعیینشده از طرف شرکتهای بیمه
- جلوگیری از ورود دود و گازهای سمی
- ممانعت از گسترش آتش و دود و امکان فرار برای بیماران و همراهان در هنگام آتش سوزی از طریق راه پله ها
بیشتر بخوانید: معرفی درب بیمارستانی پلی وود و ویژگی های آن |
2. درب های بخش های مختلف بیمارستان
در بخش های مختلف بیمارستان متناسب با کارکرد هر اتاق لازم است درهای مختلفی مورد استفاده قرار گیرند تا علاوه بر حفظ امنیت و آسایش برای بیماران و کارکنان، امکان مراقبت از بیماران نیز توسط کارکنان و پزشکان فراهم گردد. به همین دلیل لازم است بر اساس کارکرد هر اتاق درب مناسب با آن طراحی و ساخته شود.
انواع درب های بخش های بیمارستان
درب های بیمارستانی بر اساس اندازه و ابعاد دهانه ورودی اتاق ها به سه دسته کلی زیر تقسیم بندی می شوند :
- درب های تک لنگه
- درب های 1.5 لنگه
- درب های 2 لنگه
- درب های برقی
این درب ها بر اساس نوع استفاده آنها و کارکردی که هر بخش و یا اتاق دارد می تواند به شکل های مختلفی طراحی و ساخته شوند . به عنوان مثال برای بخش های بستری می بایست درب های 1.5 لنگه ساخته شوند و بر روی درب حتما استیل ضربه گیر و استیل پاخور اجرا گردد که از ضربه ناشی از تخت بیمار به درب محافظت نماید. ضمن اینکه باید حتما روی درب شیشه شفاف ایمنی نصب گردد تا مراقبت از بیماران را فراهم نماید.
برای ورودی اتاق های عمل حتما میبایست از درب های دولنگه بادبزنی استفاده گردد تا رفت و آمد به اتاق های عمل به سادگی انجام گردد و علاوه بر نصب استیل ضربه گیر و استیل پاخور در هر دو طرف درب، می بایست برای هر لنگهی این درب ها ، پنجره دید با استفاده از شیشه شفاف ایمنی نصب گردد.
درب های برقی نیز برای محل های پر تردد و همچنین محل هایی که نیاز است هیچگونه تماسی با درب انجام نشود نصب و اجرا می گردد. یکی از کارکردهای اصلی این گونه درب ها در محل های پر تردد محافظت از انرژی مصرفی ( گرما و یا سرما ) در ساختمان است که مانع از اتلاف بیش از حد گرما یا سرما و صرفه جویی در مصرف انرژی می شود .
مزایای درب های بخش های بیمارستان
اینگونه درب ها مزایای مهم و بسیاری دارند که به بخش هایی از آن اشاره میشود :
- ایجاد محیطی عاری از آلودگی های صوتی برای آسایش بیماران
- ایجاد حریم خصوصی برای بیماران
- ایجاد محیطی برای استراحت و آرامش برای کارکنان بیمارستان
- ایجاد محیطی ایزوله برای مکانهای خاص و درمعرض آلودگیهای میکروبی
- امکان مراقبت آسان و سریع از بیماران
- سهولت در رفت و آمد و کنترل دمای محیط
- صرفه جویی در مصرف انرژی
بیشتر بخوانید: آشنایی با درب بادبزنی بیمارستانی |
3. درب های سربی (ضد اشعه)
درب های سربی بخش مهمی از اتاقهای تصویربرداری پزشکی یا سایر اتاقهایی هستند که در آنها از اشعه استفاده میشود. این مدل از درب های بیمارستانی، مانعی بین سایر بیماران و کارکنان ایجاد میکند و از آنها در برابر قرار گرفتن در معرض اشعه های خطرناک محافظت میکند. این درب ها جزء الزامات اجرایی ساخت محیط ها و اتاق های تصویربرداری پزشکی هستند.
انواع درب های سربی
درب های ضد اشعه سربی مثل سایر درب های بیمارستانی مدلهای مختلفی دارند؛ مثل:
- کشویی یا ریلی
- لولایی
- تاشو یا آکاردئونی
- بادبزنی یا چرخشی
هریک از این درب ها، ویژگیها و مزایای منحصربهفرد خود را دارد؛ بنابراین مهم است آن مدلی را انتخاب کنید که نیازهای خاص شما را برآورده میکند.
مزایای درب های سربی
بزرگترین و اصلی ترین کارکرد درب های سربی محافظت از کارکنان شاغل در بخش های رادیولوژی و تصویربرداری در برابر اشعه های رادیواکتیو می باشد. این درب ها همچنین از سایر بیماران و همراهانی که در مجاورت این اتاق ها هستند و یا در حال رفت و آمد می باشند محافظت می کند. نکته اساسی مهم در رابطه با بخشهای تصویر برداری این است که دیوارهای این اتاق ها هم می بایست سرب کوبی شوند تا از خروج اشعه ممانعت به عمل آید. بهطور کلی باید گفت که درب های سربی ضد اشعه، از اجزای ضروری در هر محیط بیمارستانی محسوب میشوند؛ چراکه سلامتی و آرامش را برای کارکنان و بیماران فراهم میکند.
بیشتر بخوانید: درب پلی وود چیست و انواع مختلف آن کدامند؟ |
نکات مهم برای تعمیر و نگهداری درب های بیمارستانی
برای اطمینان از ایمنی و عملکرد درب های بیمارستان، بررسی و تعمیر منظمِ آنها در طول سال، ضروری است. این کار باعث میشود تا عمر درب ها افزایش یابد و در عین حال، از عملکرد آنها مطمئن شوید.
درب های بیمارستانی به تعمیرات متنوعی نیاز دارند؛ مثل:
- روان کاری لولاها
- تمیز کردن و استرلیزه کردن با استفاده از پاککنندههای مناسب
- سفت کردن پیچهای شل
- بازرسی از نظر ساییدگی و شکستگی
- تعویض قطعات فرسوده مانند لولاها یا دستگیرهها
- بررسی کارکرد صحیح سیلندرها، قفل ها و دستگیره ها
بهطور کلی، توصیه میکنیم که تمام قطعات متحرکِ درب ها را حداقل یک بار در سال بررسی کنید و هرگونه تعمیرات لازم را بهسرعت انجام دهید. علاوه بر این، باید هر چند وقت یک بار این درب ها را بهخوبی تمیز و استرلیزه کنید تا از پاکیزگی و عاری بودن آنها از میکروب ها و باکتریهای خطرناک اطمینان حاصل شود.
پاسخ به برخی از سوالات متداول درباره درب های بیمارستانیچه نوع درب هایی برای بیمارستانها مناسب است؟ بیمارستانها معمولاً به درب هایی نیاز دارند که با دوام و ایمن باشند و بهراحتی تمیز و استرلیزه شوند. درب های پلی وود اَلتراهوم با ساختار مناسب، محبوبترین انتخاب برای بیمارستانها هستند. نکته اساسی این است که با توجه به کارکردهای هر بخش از بیمارستان لازم است درب مناسب برای آن محل خاص طراحی و ساخته شوند. شرکت اَلتراهوم با سابقه طولانی در طراحی و ساخت انواع مختلف درب های بیمارستانی کلیه مشاوره های لازم را برای طراحی، ساخت و نصب درب ها را برای مشتریان فراهم می کند. چه متریالی در تولید درب های پلی وود بیمارستانی استفاده میشود؟ درب های پلی وود بیمارستان ترکیبی از پودر چوب و مواد پلی مری می باشند که با 200 درجه حرارت اکسترود می شوند و به صورت یک قالب یکپارچه تولید می شوند. عمده پلیمر مورد استفاده در این درب ها PVC می باشد. علاوه بر این برای ساخت درب های بیمارستانی لازم است از استیل ضربه گیر ضدزنگ و نیز پنجره دید با استفاده از شیشه های نشکن (ایمنی) استفاده گردد. در برخی از مکان ها نیز به منظور تهویه مناسب هوا لازم است بر روی درب گریل یا دریچه هوا نصب گردد جنس دریچه هوا از ورق فولاد ضدزنگ و یا آلومینیوم می باشد. عرض درب استاندارد بیمارستان چقدر است؟ ابعاد استاندارد درب بیمارستان کاملا بستگی به کاربری آنها دارد به عنوان مثال درب ورودی بخش های بستری باید حداقل 120 سانتی متر باشد. درب های لابی و درب های ورودی اتاق عمل حداقل باید 160 سانتی متر باشد. درب های سرویس بهداشتی بیمار باید حداقل 90 سانتی متر باشد. این اندازه ها، فضای کافی را برای حرکت دادن تخت ها، ویلچرها، برانکاردها و سایر تجهیزات پزشکی فراهم میکند. همچنین فضای کافی برای عبور دو نفر از درگاه را نیز ایجاد میکند. البته لازم است بدانید که عرض درب های بیمارستانی بسته به نیازهای خاص هر بیمارستان نیز متفاوت است. چرا روی درب بیمارستانها استیل نصب می شود؟ استیل بهدلیل دوام و مقاومت در برابر ضربه و همچنین قابلیت استرلیزه شدن یکی از گزینههای محبوب برای استفاده در درب های بیمارستانها است. برای افزایش دوام درب ها در برابر ضربات ناشی از حرکت تخت ها، برانکاردها و سایر تجهیزات پزشکی، استیل در ابعاد مختلف در قسمت پایین و وسط درب دقیقا در محل های که احتمال آسیب دیدگی وجود دارد نصب می شود. این ضربه پذیری باعث تسریع در کمک رسانی به بیماران می شود و اطمینان خاطری را برای کارکنان بیمارستان فراهم می کند که با وجود ضربات مکرر، درب هیچ گونه آسیبی نمی بیند. |
در این مقاله، شما را با انواع درب های مناسب برای بیمارستان ها آشنا کردیم و گفتیم که هریک از آنها چه کاربردها و مزیتهایی دارند. علاوه بر این، به چند نکته دربارۀ تعمیر و مراقبت از آنها اشاره کردیم. نکتهای که در پایان باید روی آن تأکید کنیم این است که درب های بیمارستانی باید بتوانند ویژگی های امنیتی و ایمنی لازم را برای کارکنان و بیماران بهطور یکسان فراهم کنند. در واقع در زمان انتخاب این درب ها، باید استانداردهای سختگیرانهای را رعایت کنید تا در نهایت فضای امنی را برای مرکز درمانی خود ایجاد کنید.